Miljöcertifierad uppfostran

Idag tänker allt fler människor på vad deras val har för konsekvenser för vår natur och vårt klimat. En av de viktiga sakerna för att motverka klimatförändringar och minska miljöpåverkan är att kommande generationer får lära sig ett nytt sätt att tänka om jordens resurser, att de inte är oändliga.

Är du småbarnsförälder finns det en hel del saker du kan göra för att inte bli en miljöbov. Det tipsar Naturskyddsföreningen om. När det gäller kläder kan du köpa det mesta second hand. Second hand-kläder har oftast inga kemikalier kvar i tyger eftersom de har blivit tvättade så pass mycket, vilket gör barnet en tjänst. Behöver du köpa nya kläder till ditt barn så se till att de är miljömärkta.

När det gäller leksaker så är det lätt att barn blir bortskämda och har hur mycket leksaker som helst, många som de inte ens leker med. Satsa istället på färre leksaker av bra kvalitet som ditt barn uppskattar. Det blir mindre att städa i rummet, barnet behöver använda sin kreativitet och det slösar inte på moder naturs resurser i samma grad.

Välj barnmat med så få ingredienser i som möjligt för att slippa onödiga tillsatser. Välj även en nappflaska i stål eller glas. Plast som blir upphettat utsöndrar kemikalier och du vill undvika att barnet får i sig dem eller att de hamnar i naturen. Vi använder även många produkter i badrumsskåpet som egentligen inte behövs. Hoppa över onödiga produkter och gör ditt barns hud en tjänst. Barn har känslig hy och mår bäst av att tvättas med mild tvål eller endast vatten.

Ha miljötema på nästa barnkalas, se till att vara miljövänlig redan i planeringsstadiet och använd inte engångsartiklar utan riktigt porslin och förklara för barnen vikten varför. Istället för en pappersduk så kan ni ta ett lakan och låt barnen färga och måla glada teckningar direkt på lakanet och använd som bordsduk. Det går även att göra färgglada girlanger av gamla tidningar. Försöka förklara vad återvinning är för barnen och att man tjänar på detta i längden. Inbjudningskorten kan antingen skickas digitalt via e-post eller så använder man sig av saker som redan finns hemma och gör dina inbjudningskort eller vad det nu blir av det man har hemma.