Föräldraskapssaker

I denna artikel tänkte vi ta upp några exempel på vad föräldrar säger, gör och lär ut till sina barn. Vissa exempel är mer humoristiska, andra mer seriösa och viktiga för barnens utveckling.

Saker vi bara måste lära ut

Föräldrar

Rubriken här ovan ska läsas med lite extra betoning på ordet måste för att det syftar till saker som föräldrar hemskt gärna vill att barnen ska lära sig. Detta gäller förmodligen både mammor och pappor men de två exemplen vi på rak arm kom på, är nog framförallt typiskt för pappor.

Sparka boll: ”Klart grabben ska spela fotboll” – ja där har vi en lite stereotypisk pappagrej som får symbolisera föräldrars vilja att barnet tidigt ska lära sig saker som är ett intresse för föräldern. Detta tycker vi är ok, bara barnet inte tvingas göra något det inte tycker om.

Rätt lag: I samma anda så är det förstås viktigt att barnet tidigt lär sig vilket lag som skall vara favoritlaget i fotboll eller någon annan sport som föräldern har ett lag den sympatiserar med.

Läxor att lära ut

Det finns en del läxor om livet som är bra att lära våra barn redan i tidig ålder och dessutom påminna oss själva om. Här kommer tre av dessa:

Misstag gör oss starkare – Generellt sett så läggs det idag för mycket vikt vid att misstag till alla pris måste undvikas. Detta är inte en bra hållning till verkligheten eftersom det är omöjligt att undvika misstag. Försök istället att lära barnen devisen ”För varje gång du begår ett misstag, är du ett steg närmare att få det rätt”.

Bli vänner och gå vidare – Under livet kommer vi att ha många olika relationer med olika typer av människor och i olika sammanhang. Det går inte att vara bästa kompis med precis alla, men det som går att göra är att om något blir fel så kan man nästan alltid be om ursäkt och bli sams igen.

Modet – För att komma någon vart så behöver man gå utanför sin komfortzon sägs det. Detta kräver ett mått av mod för att våga. Kom ihåg att mod är inte frånvaron av rädsla men att styra den. Genom att våga testa nya saker och genom att våga misslyckas så kan man utvecklas.

Saker föräldrar säger

Till sist tänkte vi bara räkna upp några klyschiga, mer eller mindre vita lögner som föräldrar säger:

– Ja det är klart att tomten finns!

– Badhuset var tyvärr stängt idag, vi får gå dit en annan dag.

– Nej det är ingen lök i köttfärssåsen!

– Om du inte är snäll så får du inga julklappar av tomten!

– Du växer när du sover!