Födelsedag

När det närmar sig barnets födelsedag är det alltid en viss planering som krävs av barnets föräldrar. Det som framförallt avgör vad som ska planeras är åldern på barnet.

Födelsedagsfikat

De allra minsta är inte medveten om att det kommer gäster och äter tårta för att han eller hon fyller år. De kanske till och med ligger i vagnen och sover de timmar som besökarna kommer förbi. Många föräldrar firar inte dessa födelsedagar speciellt stort utan bjuder in släkt och vänner på ett födelsedagsfika. Mer än så behövs inte och samtidigt uppskattar nog en liten baby snarare att gästerna kommer och fikar än att ett stort kalas drar igång med allt vad det innebär. Festen är inte så stor och därmed blir inte förberedelserna heller så stora. Några inbjudningar och att köpa hem kaffebröd eller en tårta är det enda som behövs.

Barnkalas

Kring förskoleåldern blir barnkalasen betydligt vanligare och nu krävs det också mycket mer av föräldrarna. Antingen planerar man allt själv gällande lekar, tävlingar, musik och mat eller så gör man som allt fler föräldrar gör – flyttar barnkalas utanför hemmet. Det betyder att man exempelvis hyr ett lekland, är på McDonalds eller hyr ett stall.  Visserligen lite dyrare men betydligt enklare för föräldrarna.

”På egen hand”

När sedan barnen kommer upp i den ålder då barnkalas anses vara löjligt men de samtidigt vill fira sin födelsedag på något sätt kan det vara bra att involvera barnet mer i planeringen. Kanske kan en gocartkväll med kompisarna som avslutas på pizzerian vara en väg att gå eller att spela laserdoom. En del vill bara vara med kompisarna och se på film och äta gott. Vad man som förälder kan tänka på i detta fall är att sponsra lite extra. Barnet ska känna att det verkligen är en speciell dag och att man har möjligheten att både bestämma mer än vanligt och få det där lilla extra.